Tsekouratoi.gr

H παρέα των τρελών στο internet

Υγεία: Ποια συμπτώματα προμηνύουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου;

Ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών, που μπορεί να προσβάλει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του ανθρώπινου σώματος.

Διάφορες μορφές καρκίνου παρουσιάζουν ποικίλα συμπτώματα που μας προειδοποιούν. Από τα συμπτώματα εξαρτάται και η μορφή του καρκίνου.
Στην περίπτωση που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (μετάσταση), τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος και δεδομένου ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται σε κοντινά όργανα, στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Αυτή η πίεση προκαλεί μερικά από τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου.

Ποια είναι τα γενικά συμπτώματα του καρκίνου;

Διάφορες μορφές καρκίνου εμφανίζουν ορισμένα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι εάν παρουσιάσετε τα συμπτώματα αυτά, πάσχετε απαραίτητα από καρκίνο. Αν όμως, έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα και αυτά διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο χάνουν βάρος κάποια στιγμή. Μια ανεξήγητη απώλεια βάρους των 5 κιλών ή περισσότερο για παράδειγμα μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι του καρκίνου. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά με καρκίνους του παγκρέατος, του στομάχου, του οισοφάγου ή των πνευμόνων.

Πυρετός

Ο πυρετός είναι πολύ κοινό χαρακτηριστικό του καρκίνο, αλλά πιο συχνά συμβαίνει αφού έχει εξαπλωθεί η ασθένεια. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με καρκίνο έχουν πυρετό κάποιο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα εάν ο καρκίνος ή η θεραπεία του επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Λιγότερο συχνά, ο πυρετός μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του αίματος, δηλαδή η λευχαιμία ή το λέμφωμα.

Κόπωση

Η κόπωση είναι η υπερβολική κούραση, που δε βελτιώνεται με την ανάπαυση. Μπορεί να είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα, που προμηνύει ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται. Σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία, αυτό μπορεί να αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα. Ορισμένοι καρκίνοι του παχέος εντέρου ή του στομάχου μπορεί να προκαλέσουν επίσης απώλεια αίματος που δεν είναι προφανής. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος, όπου ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Πόνος

Ο πόνος μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα με ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτός των οστών ή των όρχεων. Ένας παρατεταμένος και έντονος πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του όγκου στον εγκέφαλο. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού ή των ωοθηκών, ενώ τις περισσότερες φορές, ο πόνος οφείλεται σε μετάσταση του καρκίνου.

Δερματικές αλλοιώσεις

Στην περίπτωση των δερματικών καρκίνων τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

• πιο σκούρο δέρμα (υπέρχρωση, όπως και η περίπτωση των αλλοιωμένων ή παραμορφωμένων σπίλων)

• κιτρινωπό δέρμα και μάτια (ίκτερος)

• κοκκίνισμα του δέρματος (ερύθημα)

• φαγούρα (κνησμός)

• υπερβολική τριχοφυΐα.

Σημάδια και συμπτώματα συγκεκριμένων μορφών καρκίνου

Μαζί με τα γενικά συμπτώματα, θα πρέπει να προσέξετε και ορισμένα άλλα κοινά σημεία, που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο. Ωστόσο, σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για πιο εμπεριστατωμένη διάγνωση.

Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης

Η μακροπρόθεσμη δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή μια αλλαγή στο μέγεθος των κοπράνων μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο πόνος κατά την ούρηση, το αίμα στα ούρα ή μια αλλαγή στη λειτουργία της κύστης θα μπορούσαν να σχετίζονται με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη ή στον προστάτη. Αναφέρετε τυχόν αλλαγές στην ουροδόχο κύστη ή τη λειτουργία του εντέρου στο γιατρό σας.

Πληγές που δεν επουλώνονται

Οι καρκίνοι του δέρματος μπορεί να παρουσιάζουν αιμορραγίες και να μοιάζουν με πληγές, που δεν επουλώνονται. Μια μακροχρόνια πληγή στο στόμα θα μπορούσε να προμηνύει καρκίνο του στόματος. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, ειδικά σε άτομα που καπνίζουν ή πίνουν συχνά αλκοόλ. Οι πληγές στο πέος ή στον κόλπο μπορεί να είναι είτε σημάδια λοίμωξης ή πρώιμος καρκίνος και θα πρέπει να εξεταστούν από ένα ειδικό γιατρό.

Άσπρα «μπαλώματα» στο εσωτερικό του στόματος ή λευκές κηλίδες στη γλώσσα

Τα άσπρα «μπαλώματα» στο εσωτερικό του στόματος και οι λευκές κηλίδες στη γλώσσα μπορεί να είναι λευκοπλακία, δηλαδή μια προκαρκινική περιοχή, που συχνά προκαλεί ενόχληση. Οι αιτίες συνήθως είναι το κάπνισμα ή άλλη χρήση του καπνού. Οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο για λευκοπλακία και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί προκαλέσει καρκίνο του στόματος.

Ασυνήθιστη αιμορραγία

Η ασυνήθιστη αιμορραγία μπορεί να συμβεί στις αρχές ή σε προχωρημένα στάδια καρκίνου. Ο βήχας με αίμα στα πτύελα (φλέγμα) μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου του πνεύμονα ενώ το αίμα στα κόπρανα (τα οποία μπορεί να μοιάζουν πολύ σκούρα ή μαύρα) θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή του ενδομητρίου μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανώμαλη κολπική αιμορραγία. Το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή του νεφρού, ενώ μια αιματηρή έκκριση από τη θηλή μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του μαστού.

Πάχυνση ή εξόγκωμα στο στήθος ή άλλα μέρη του σώματος

Πολλοί καρκίνοι μπορεί να γίνουν αισθητοί μέσα από διάφορες παραλλαγές του δέρματος. Αυτές οι μορφές καρκίνου εμφανίζονται κυρίως στο στήθος, τους όρχεις, τους λεμφαδένες και τους μαλακούς ιστούς του σώματος.

Δυσπεψία ή δυσκολία στην κατάποση

Η μακροχρόνια ή επίπονη δυσπεψία ή δυσκολία στην κατάποση ενδεχομένως να προμηνύουν καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου ή του φάρυγγα.

Κονδυλώματα ή οποιαδήποτε νέα αλλαγή του δέρματος

Για κάθε κονδύλωμα, φακίδα ή σπίλο (ελιά) που αλλάζει χρώμα, μέγεθος ή σχήμα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα τον γιατρό σας. Οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές του δέρματος θα πρέπει επίσης να αναφέρονται, καθώς ενδεχομένως μία αλλαγή του δέρματος να αφορά σε ένα μελάνωμα, που αν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να θεραπευτεί με απόλυτη επιτυχία.

Έντονος βήχας ή βραχνάδα

Ο βήχας, που δεν υποχωρεί, μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ η βραχνάδα μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα ή του θυρεοειδούς αδένα.

Categories: Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *