Tsekouratoi.gr

H παρέα των τρελών στο internet

Νίκησε τον κορονοϊό σε 14 μέρες: Η μοναδική περίπτωση Ιταλικής πόλης που βρήκε την καλύτερη λύση στην πανδημία

Ιταλική πόλη νίκησε

τον κορονοϊό μέσα σε 14 ημέρες και στέλνει ένα υπέροχο και φωτεινό μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον πλανήτη.

Έχει συγκεντρώσει την προσοχή των ΜΜΕ όλου του κόσμου

Συγκεκριμένα, όταν στη μαρτυρική, γειτονική μας Ιταλία τα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τις 87.000, ενώ έσπασε και το τραγικό φράγμα των 10.000 θανάτων, στον ιταλικό βορρά, εκεί όπου επικεντρώνεται το τεράστιο κύμα της πανδημίας, υπάρχει μία μικρή πόλη που έχει κατάφερει να νικήσει τον εφιάλτη.

Η περίπτωση της είναι μοναδική, συγκεντρώνοντας πλέον την προσοχή των Μέσων Μαζικης Ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Και το εύλογο ερώτημα, φυσικά, είναι ένα: Πώς τα κατάφερε;

H πόλη Βο Εουγκανέο βρίσκεται στο κέντρο της πιο μολυσμένης περιοχής της βόρειας Ιταλίας και έχει πληθυσμό 3.300 ατόμων. Τα πρώτα κρούσματα στην πόλη εμφανίστηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου καταγράφτηκε ο πρώτος θάνατος.

Τα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές της πόλης

Τότε οι αρχές της πόλης δεν καθυστέρησαν λεπτό, έθεσαν αμέσως ολόκληρη την πόλη σε ολοκληρωτική καραντίνα. Κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει ή να βγει από την πόλη, ενώ ακόμα και τα βασικά αγαθά που έφταναν στο Βο Εουγκανέο (όπως φάρμακα ή τρόφιμα) δεν επιτρεπόταν να μπουν στην πόλη χωρίς ειδική άδεια από την κεντρική κυβέρνηση της Πάδοβα.

Μαζική εξέταση όλων των κατοίκων

Συμπληρωματικά και οι 3.300 κάτοικοι της πόλης, ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν απολύτως κανένα σύμπτωμα, εξετάστηκαν για κορονοϊό στις 6 Μαρτίου. Αυτή η μαζική εξέταση αποκάλυψε ότι περίπου το 3% των κατοίκων είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό την δεδομένη χρονική στιγμή και από αυτούς, περίπου οι μισοί δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα όταν βρέθηκαν θετικοί.

Κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει ή να βγει από την πόλη, ενώ ακόμα και τα βασικά αγαθά που έφταναν στο Βο Εουγκανέο (όπως φάρμακα ή τρόφιμα) δεν επιτρεπόταν να μπουν στην πόλη χωρίς ειδική άδεια από την κεντρική κυβέρνηση της Πάδοβα.

Σε καραντίνα όσοι μολύνθηκαν και χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα

Ακολούθησε η αυστηρή καραντίνα όλων όσων είχαν μολυνθεί, προτού καν εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα και αυτό έπαιξε τελικά καθοριστό ρόλο στο να φρεναριστεί η εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες ο κορονοϊός είχε εξαφανιστεί τελείως από την κοινότητα.

Μετά από 14 μέρες αυστηρού lockdown ολόκληρης της πόλης και της καραντίνας των μολυσμένων ασθενών, μόνο το 0,25% των κατοίκων βρέθηκαν θετικοί. Το Βο Εουγκανέο δεν έχει αναφέρει νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Η απάντηση στη γρήγορη και αποτελεσματική εξάπλωση του ιού

Ιταλοί καθηγητές εξηγούν ότι η πολύ ιδιαίτερη περίπτωση του Βο Εουγκανέο μπορεί να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα ως προς το ποια είναι τελικά η πιο γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Η εξέταση ολόκληρης της κοινότητας ξεκαθάρισε την εικόνα

Βασικός ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε η εξέταση ολόκληρη της κοινότητας γιατί αυτό ήταν που τελικά έδωσε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του πραγματικού αριθμού των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον ιό, και κατ’ επέκταση των ατόμων που είναι σαφής.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το να εξετάζεις μόνο όσους παρουσιάζουν συμπτώματα είναι πολύ ασαφές και παραπλανητικό τόσο για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν κολλήσει όσο και για το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας.

«Έχουμε ένα απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες – τεστ, τεστ, τεστ» δήλωσε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα.

Categories: Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *