Tsekouratoi.gr

H παρέα των τρελών στο internet

Κορονοϊός: Το 1ο βίντεο-αναπαράσταση για το πως εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό και μολύνει τα κύτταρα μας

Τον τρόπο με τον οποίο

ο κορονοϊός μπαίνει στο σώμα και επιτίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό αναλύει ένα βίντεο  που οπτικοποιεί με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 επιτίθεται στον άνθρωπο.

Κορονοϊός: 35 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 530 στο σύνολο

Όπως είναι γνωστό ο κορονοϊός μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες έχει γίνει πανδημία και βρίσκεται στην Ελλάδα με 530 κρούσματα και 13 νεκρούς, μέχρι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 πρόσθεσε πως οι νοσηλευόμενοι είναι 100 και ότι εξ αυτών οι 18 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι. Πρόκειται, για έναν 84χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, έναν ακόμα άνδρα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μία 94χρονη γυναίκα στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» της Αθήνας. Άπαντες, φέρονται να είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Η περίοδος επώασης ξεκινάει όταν ο ιός μπαίνει μέσα στο σώμα

Οι ιοί εισέρχονται στα κύτταρα του σώματός μας και επηρεάζουν την λειτουργία τους. Ο κορονοϊός, που επισήμως ονομάζεται Sars-CoV-2, μπορεί να εισβάλει στο σώμα με την αναπνοή με τα σταγονίδια αφότου κάποιος έχει βήξει από κοντινή απόσταση, ή με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας και στη συνέχεια με άγγιγμα στο πρόσωπο.

Κινέζοι ερευνητές καταφέρνουν να δώσουν εικόνα στον κορονοϊό

Ερευνητές από την Κίνα έχουν χρησιμοποιήσει κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία για να δείξουν πώς ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μολύνει τους ανθρώπους. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science λέει ότι ο ιός στοχεύει σε έναν τύπο υποδοχέα, που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα στους πνεύμονες, την καρδιά, τους νεφρούς και το έντερο.

Ο ιός επιτίθεται σε δύο τύπους πνευμονικών κυττάρων

Ο μικροβιολόγος Mark Fielder του πανεπιστημίου Kingston λέει ότι ο ιός φαίνεται να επιτίθεται σε δύο τύπους πνευμονικών κυττάρων: κυψελιδικά κύτταρα (goblet cells), τα οποία επικαλύπτουν την αναπνευστική οδό με βλέννα και πηνιώδη κύτταρα (cilitated cells) που συνήθως φιλτράρουν παθογόνους παράγοντες.

Ο ιός στοχεύει έναν ανθρώπινο υποδοχέα που έχει συνδεθεί με έναν μεταφορέα αμινοξέος

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι η προεξέχουσα πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού έχει δύο υποδοχείς: έναν προς τα κάτω και έναν προς τα πάνω προς τα πάνω. Αυτοί επιτρέπουν στον ιό να συνδέεται και να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο ιός στοχεύει έναν ανθρώπινο υποδοχέα που έχει συνδεθεί με έναν μεταφορέα αμινοξέος. Αυτός ο υπότυπος δομής δεν έχει ποτέ ανακαλυφθεί στο παρελθόν.

Ο κορονοϊός χρησιμοποιεί τις προς τα επάνω προεξέχουσες πρωτεΐνες για να διεισδύσει στο κύτταρο

Αμέσως μετά ο ιός διαλύει τη δική του πρωτεΐνη και απελευθερώνει το RNA φορτίο του μέσα στο κύτταρο (…) Ο κορονοϊός χρησιμοποιεί τη δομή των κυττάρων για την δική του αναπαραγωγή. Το ιικό RNA “απαγάγει” το ενδοπλασματικό δίκτυο του υγιούς κυττάρου-ξενιστή, για να αναδιπλασιαστεί και να παράγει τα τμήματα πρωτεΐνης, που χρειάζεται, προκειμένου να δημιουργήσει νέους ιούς.

Τα μέχρι πρότινος υγιή κύτταρα μεταφέρουν ιικό RNA και ιικές πρωτεΐνες

Εν συνεχεία, συγκεκριμένα σωματίδια (Golgi bodies) των μέχρι πρότινος υγιών κυττάρων μεταφέρουν ιικό RNA και ιικές πρωτεΐνες σε ένα ιικό κύτταρο πρωτεΐνης. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων ιών που εγκαταλείπουν το μολυσμένο κύτταρο μέσω της μεμβράνης. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή αυτή η μέθοδος “κυτταρο-πειρατείας” που εφαρμόζει ο κορονοϊός ασκεί πίεση στο κύτταρο-ξενιστή. Ο θάνατος (απόπτωση) του κυττάρου αυτού είναι το επακόλουθο αποτέλεσμα, όταν η λοίμωξη ακυρώνει την ικανότητα των κυττάρων-ξενιστών να διατηρούν κατάστση ομοιόστασης.

Categories: Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *