Tsekouratoi.gr

H παρέα των τρελών στο internet

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: «Ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το Άγιο Ποτήριο»

Ερωτήματα διατυπώνονται,

κατά τις τελευταίες ημέρες, σε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, σχετικά με το αν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας ο θανατηφόρος Κορονοϊός. Για το εν λόγω θέμα, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής, 06.03.2020, στο Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, τονίζοντας, αρχικά, πως, «την περασμένη Κυριακή αναγνώσαμε σε όλους τους ναούς ένα σχετικό φυλλάδιο μετά από οδηγία της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα προφύλαξης».

«Η Εκκλησία επειδή έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε πολύ κόσμο, προωθεί τους κανόνες προφύλαξης χωρίς να σκορπίσει τον πανικό”.

“Κανένας κίνδυνος από την Θεία Λειτουργία”.

Στην συνέχεια, εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Κι εμείς συστήσαμε σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας να αποφύγουν τις κοινές συναθροίσεις, για προληπτικούς λόγους. Άλλο αυτό, κι άλλο η Θεία Κοινωνία».

“Σε καμία περίπτωση δεν έχει κανείς να φοβάται κάτι από το Άγιο Ποτήριο που μεταδίδει τη χάρη του Θεού κι όχι ιούς”.

Άλλωστε και κάποιος που υποφέρει από απλή γρίπη, δεν θα πάει στην Εκκλησία. Να μην πηγαίνουμε στην Εκκλησία και να απέχουμε από την Θεία Ευχαριστία. Δεν έχει να φοβηθεί κάτι ο υγιής άνθρωπος. Μεταλαμβάνουμε σώμα και αίμα Χριστού, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε για την Θεία Λειτουργία: “Θα μπορούσα να παραθέσω επιστημονικά επιχειρήματα αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Όλοι οι ιερείς που διακονούν στα νοσοκομεία, δεν έχουν προβλήματα. Ιερέας διακονεί στο Λοιμωδών, στην Αγία Βαρβάρα. Εκεί έχουμε λοιμώδη νοσήματα, πολύ πιο μεταδοτικά από τον κορονοϊό. Ο άνθρωπος αυτός διακονεί για δεκαετίες χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα.

Όλοι οι ιερείς διακονούν σε νοσοκομεία. Κοινωνούν τους ανθρώπους σε νοσοκομεία και δεν έχουν πάθει τίποτα.

Ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το Άγιο Ποτήριο. Δεν είναι φορέας μετάδοσης”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

Είναι δυνατόν καθημερινή εμπειρία δυό χιλιάδων χρόνων να συντριβεί από τον ορθολογισμό και την ψυχρή ρηχότητα της εποχής μας;

Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος:

«Η Εκκλησία μας δυό χιλιάδες χρόνια μεταδίδει τη Χάρη των μυστηρίων της με τον γνωστό τόσο ανθρώπινο και ταυτόχρονα ευλογημένο τρόπο προς «ίασιν και θεραπείαν ψυχής και σώματος».

Ποτέ δεν προβληματίστηκε με τη σύγχρονη λογική της ασεβούς αμφισβήτησης, αλλά καθημερινά ζει με την εμπειρία της επιβεβαίωσης ενός μεγάλου θαύματος. Είναι δυνατόν η κοινωνία του Θεού να γίνει αιτία ασθένειας ή παραμικρής βλάβης;

Είναι δυνατόν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και Θεού μας να μολύνει το σώμα και το αίμα μας; Είναι δυνατόν καθημερινή εμπειρία δυό χιλιάδων χρόνων να συντριβεί από τον ορθολογισμό και την ψυχρή ρηχότητα της εποχής μας;

Από αιώνες μεταλαμβάνουν οι πιστοί, υγιείς και ασθενείς, από το ίδιο άγιο ποτήριο και από την ίδια αγία λαβίδα, που ποτέ δεν πλένουμε, που ποτέ δεν απολυμαίνουμε, και ποτέ δεν παρατηρήθηκε κάτι.

Οι ιερείς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ακόμη και των λοιμωδών, μεταλαμβάνουν τους πιστούς και με ευλάβεια καταλύουν τη Θεία Κοινωνία και μακροζωούν.

Η Θεία Κοινωνία είναι ό,τι ιερότερο ως Εκκλησία και άνθρωποι έχουμε, το μεγαλύτερο φάρμακο ψυχής και σώματος. Αυτό είναι και διδασκαλία και εμπειρία της Εκκλησίας μας.

Όσοι δυσπιστούν στο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου, όσοι ειρωνεύονται την εκ παρθένου γέννησή Του, όσοι αρνούνται την ευωδία των αγίων λειψάνων, όσοι περιφρονούν τα ιερά και όσια, όσοι βυσσοδομούν κατά της Εκκλησίας μας, όσοι ζητούν να εξαφανίσουν και το ελάχιστο ίχνος πίστης από τις ψυχές μας φυσικό είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να προσβάλουν και το ιερότατο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Το γεγονός ότι οι Αγγλικανοί και οι Καθολικοί αποφάσισαν, για προληπτικούς λόγους, τη διακοπή της μετάδοσης της θείας κοινωνίας στην Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία αντίστοιχα, αν αληθεύει, δεν φανερώνει, όπως μερικοί υποστηρίζουν, σύνεση και ελευθερία, αλλά καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια απόσταση της Εκκλησίας μας, που είναι Eυχαριστιακή στη θεολογία και ζωή της, που ζει, πιστεύει και κηρύττει το Μυστήριο, από τις υπόλοιπες χριστιανικές ομάδες, που έμμεσα ομολογούν την απουσία της χάριτος και των σημείων του Θεού από τα λεγόμενα μυστήριά τους και την απώλεια της εκκλησιαστικής ταυτότητάς τους. Ζωή χωρίς Μυστήριο μοιάζει με σοβαρή ασθένεια χωρίς φάρμακο.

Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο ιός της γρίπης -όπως διατείνονται τα ΜΜΕ- ούτε ο ιός του παγκόσμιου πανικού -όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι- αλλά ο ιός της ασεβείας και το μικρόβιο της ολιγοπιστίας.

Και το καλύτερο εμβόλιο είναι η «μετά καθαρού συνειδότος» και «ακατάκριτος» συχνή συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Η απάντησή μας στην ανίερη αυτή πρόκληση των ημερών είναι η δική μας ζωή.

Καλό θα είναι οι πνευματικοί μας, μετά διακρίσεως, όπου κρίνουν ότι δεν υπάρχουν πνευματικά κωλύματα, να προτρέπουν τους πιστούς να μεταλαμβάνουν συχνότερα τούτες τις δύσκολες μέρες, όσοι δε έχουμε την ευλογία τους να προσερχόμαστε συχνά στο ποτήριο της ζωής, πάντοτε όμως «μετά φόβου Θεού, πολλής πίστεως και ειλικρινούς αγάπης».

Συνιστούμε σοβαρότητα και ψυχραιμία

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον «ιό» να κάμψει τη ζωτικότητα και τη καθημερινή μας δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό συνιστούμε σοβαρότητα και ψυχραιμία, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών. Ούτε αδιαφορούμε, αλλά ούτε και πανικοβαλλόμαστε»  τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος σε σχετική εγκύκλιο ενώ μίλησε και στην τηλεόραση του OPEN.

Categories: Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *