Tsekouratoi.gr

H παρέα των τρελών στο internet

Γνώριζαν αλλά δεν αντέδρασαν: Τα 3 εγκληματικά λάθη της Ισπανίας που την έριξαν στον γκρεμό του κορωνοϊού

Η Ισπανία κατέγραψε 8578

νέα κρούσματα και 655 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το όριο των 4.000.

Τα κρούσματα της επιδημίας του κορονοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν στα 56.188, από 47.610 χθες. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 4.089, έναντι 3.434 την Τετάρτη 25/3.

Η Ισπανία είχε τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό στις 3 Μαρτίου

Από τις 16 Μαρτίου κι έπειτα ο δείκτης που αποτυπώνει την εκθετική αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων προδιαγράφει καμπύλη ακόμα μεγαλύτερη και από της Ιταλίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποδώσουμε τη διασπορά του ιού στην Ισπανία στην εγγύτητα της χώρας με την Ιταλία. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, η Ισπανία συνορεύει με την Ιταλία. Αυτό, κατά συνέπεια, ίσως υποδεικνύει την πρώτη λάθος εκτίμηση της χώρας: ότι ο ιός είναι αρκετά μακριά, ότι υπάρχει χρόνος.

Ξεπέρασε και την Ιταλία: Τα 3 λάθη της Ισπανίας που την έριξαν στον γκρεμό του κορωνοϊού

Η έντονη κοινωνική ζωή των Ισπανών και το εφάμιλλο με τους Ιταλούς μεσογειακό lifestyle είναι ο προφανής λόγος που τα πράγματα πήραν και στην περίπτωσή της την ίδια τροπή

Η Ισπανία έκλεισε τα σχολεία στις 13/03 όταν τα κρούσματα ήταν 4.231 (η Ιταλία το έκανε με τα κρούσματα στα 3.089), ενώ επέβαλε lock down δύο ημέρες αργότερα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων είχε εκτιναχθεί στα 7.753. Η Ιταλία διέταξε το καθολικό lock down στις 09/03 με τα κρούσματα στα 9.172, ωστόσο είχε επιβάλει από τις 07/03 απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λομβαρδία, θέτοντας την παράλληλα σε καραντίνα.

Ο ρόλος της γεωγραφικής διασποράς

Ειδικοί εξηγούν ότι η Ισπανία έχει μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά του ιού απ’ ότι η Ιταλία, όπου σε τρεις μόνο επαρχίες (Λομβαρδία, Εμίλια-Ρομάνα, Βενέτο) έχει εντοπιστεί πάνω από το 65% των κρουσμάτων και 80% των θυμάτων. Ο πρόεδρος του ισπανικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Πέρε Γοδόι θεωρεί ότι η κινητικότητα πληθυσμών εντός της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ισπανία απ’ ότι στην Ιταλία τις ημέρες που προηγήθηκαν το lock down.

Η Σικελία έχει μόνο τρεις θανάτους

Για παράδειγμα η Σικελία των 5 εκατ. κατοίκων έχει μόνο τρεις θανάτους για την ώρα, ενώ ισχνή είναι η διασπορά του ιού γενικώς στον ιταλικό νότο και αυτό έχει να κάνει και με τις γνωστές κοινωνικές διαφορές γεωγραφικού τύπου στη χώρα, που περιορίζουν τα ταξίδια από βορρά σε νότο και αντίστροφα. «Έχουμε μεγαλύτερο διασκορπισμό κρουσμάτων.

Ήταν λάθος να επιτρέψουμε τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά τις τελευταίες ημέρες πριν από την επιβολή των μέτρων καραντίνας», λέει ο Πέρε Γοδόι

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση την Ισπανία αναδεικνύει και τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης («έκλεισαν τα πανεπιστήμια και τα σχολεία και προκάλεσαν μία ατμόσφαιρα διακοπών όπου τα μπαρ και τα πάρκα γέμισαν και πολλές οικογένειες έφυγαν για τα εξοχικά τους λόγω του καλού καιρού»), καθώς και τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στον εφοδιασμό των νοσοκομείων με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Η έλλειψη σε  αναπνευστήρες, προστατευτικές στολές για τους γιατρούς

Η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όταν τα κρούσματα ήταν 40.000 περίπου 5.400 εξ’ αυτών (ποσοστό 14%) ήταν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάτι που επιτάχυνε ασφαλώς την κατάρρευση του συστήματος υγείας, αυξάνοντας παράλληλα τα θανατηφόρα κρούσματα.

Ο αγώνας της  Αταλάντα με τη Βαλένθια  αποτέλεσε ωρολογιακή βόμβα

Στις 19 Μαρτίου 25.000 οπαδοί των «νυχτερίδων» ταξίδεψαν στο Μπέργκαμο (στην ευρωπαϊκή κοιτίδα δηλαδή της επιδημίας), αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Κυριακή 8 Μαρτίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν τότε στους δρόμους, μολονότι μια μέρα νωρίτερα οι αρχές της κοινότητας Λα Ριόχα στο βόρειο τμήμα της χώρας είχαν θέσει σε καραντίνα την κωμόπολη Χάρο, λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Οι διαδηλώσεις για την ημέρα της γυναίκας έδωσαν τη χαριστική βολή

Ο Φερνάντο Σιμόν άφηνε στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών την αξιολόγηση του κινδύνου από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Έτσι, τόσο οι εκδηλώσεις για τη συγκεκριμένη επέτειο, όσο και η εκδήλωση  του ακροδεξιού κόμματος «Vox» στη Μαδρίτη, παρουσία 9.000 οπαδών του, έλαβαν κανονικά χώρα. Επίσης, τρεις Ισπανοί υπουργοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της 8ης Μαρτίου έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό ενώ θετικοί είναι επίσης ο επικεφαλής του Vox και ο γενικός γραμματέας του.

Categories: Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *