Tsekouratoi.gr

H παρέα των τρελών στο internet

Δωρεά 1200 περίπου οχημάτων Μ1117 απο τις ΗΠΑ

Συμφώνως με ασφαλείς

πληροφορίες η ελληνική πλευρά – μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησε κατά την πρόσφατη συνάντηση και συνομιλίες που είχε στο Λευκό Οίκο με την αντίστοιχη αμερικανική – εκδήλωσε και το ενδιαφέρον της για τη δωρεάν απόκτηση από τον Ελληνικό Στρατό 1000-1200 περίπου τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού Μ1117 από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, πληρώνοντας μόνο για τα μεταφορικά, καθώς τα οχήματα που είναι ακόμα εν χρήσει στον Αμερικανικό Στρατό είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Το θέμα, για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει σχετικώς στις 5 Ιανουαρίου 2019 στην είδηση για το τι θα περιλάμβανε η «αμυντική ατζέντα» της συναντήσεως του Προέδρου Τραμπ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τέθηκε στο πλαίσιο της συναντήσεως των δύο αντιπροσωπειών και της γενικότερης συζητήσεως που έγινε εκεί «εφ’ όλης της ύλης» των κοινού, διμερούς, ενδιαφέροντος θεμάτων. Άλλωστε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ήταν άριστα προετοιμασμένος και είχε μαζί του και το σχετικό φάκελο, αλλά και είχε ετοιμάσει και σχετικό “memo” με όλα τα ελληνικά αμυντικά αιτήματα που μας ενδιαφέρουν.

«Ενδιαφέρον για την απόκτηση από τον Ελληνικό Στρατό πολύ μεγάλου αριθμού τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας αλλά και μεταφοράς προσωπικού ανακοίνωσε επισήμως ο Αμερικανός Στρατός, στέλνοντας σχετική επιστολή προς τον αντίστοιχο Ελληνικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι – σε πολύ γενικές γραμμές – ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συζητώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Από το «εν συνεχεία» ρεπορτάζ μας προκύπτουν τα εξής:

Ο Αμερικανικός Στρατός απέστειλε επισήμως επιστολή προς τον ΕΣ (αλλά και σε άλλους στρατούς) βάσει της οποίας του ανακοινώνει ότι μπορεί να διαθέσει 2.000 τροχοφόρα, 4Χ4 ανεξαρτήτου κινήσεως, τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας (Armored Security Vehicle/ASV) τύπου Μ1117, που είναι εν χρήσει αυτή τη στιγμή στον Αμερικανικό Στρατό!

Η παραχώρηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του “Excessive Defense Articles” (EDA), που πρακτικώς σημαίνει ότι αυτά αποτελούν εν χρήσει «περισσεύματα» του Αμερικανικού Στρατού και επομένως θα δοθούν ΔΩΡΕΑΝ, απλώς θα πρέπει η χώρα που θα τα αποκτήσει – η Ελλάδα σε αυτήν την πιθανή περίπτωση – θα πρέπει να καταβάλλουν μόνο τα έξοδα μεταφοράς τους από την ΗΠΑ.

Για το σκοπό αυτό, συμφώνως πάντα με τις πληροφορίες μας, ο ΕΣ έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με επιφανείς Έλληνες (εφοπλιστές, βιομήχανους κλπ) για την εξεύρεση τυχόν από μέρους των δωρεών για τον προαναφερθέντα σκοπό.

Σημειωτέον ότι ο ΕΣ έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση μέχρι 1200 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για την αντικατάσταση των παλαιότερων ΤΟΜΠ Μ-113A1/Α2της δυνάμεώς του.

Για το λόγο αυτό και επειδή τα οχήματα Μ1117 ASV είναι εν χρήσει σε δύο εκδόσεις (μεταφοράς 5 και 9 ατόμων) ο ΕΣ επιζητεί όπως δράσει ΤΑΧΥΤΑΤΑ, ώστε να προλάβει να «κλείσει» άμεσα όσα περισσότερα οχήματα μπορεί μεταφορικής ικανότητος 8-9 ατόμων.

Τα Μ1117 ASV είναι ένα πλήρως τεθωρακισμένο όχημα ασφαλείας/μεταφοράς προσωπικού (δηλ. έχει θωράκιση εμπρόσθια, οπίσθια, πλευρική, στο κάτω τμήμα του για προστασία από νάρκες αλλά και στο πάνω μέρος του), που φέρει ως βασικό εξοπλισμό του ένα βαρύ πολυβόλο των .50 M2HB Browning επί πυργίσκου, έναν εκτοξευτή βομβίδων Mk.19, καθώς και ένα ακόμα μέσο πολυβόλο Μ240Η επί έστορος δίπλα στο άνοιγμα του πολυβολητή.

Τέλος, το Μ1117 άρχισε να κατασκευάζεται το 1999 από την εταιρεία Textron Marine & Land Systems, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Αμερικανικού Στρατού κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, είναι σε χρήση αυτή τη στιγμή και όχι εγκαταλελειμμένο σε κάποιο σημείο εναποθέσεως σε κάποια έρημο, γεγονός και αυτό πολύ σημαντικό για…προφανείς λόγους!»

Πηγή: https://www.centralnews.gr

Categories: Ειδήσεις

1 reply

Trackbacks

  1. Μιλάνο με αεροπλάνο | Tsekouratoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *